Chyba się ze mną zgodzicie, że nie ma nic lepszego niż obiad w 15 minut?
A jeśli dodatkowo większość składników możecie wyhodować sami w ogródku czy na balkonie to już w ogóle prosta sprawa.
Zatem, jeśli masz ochotę to zapraszam na makaron z pesto.
Potrzebujesz:
- garść rukoli
- pęczek natki pietruszki
- 2 garści bazylii
- 3 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek oregano i tymianku
- 6-8 ząbków czosnku (w zależności czy pesto ma być ostre czy nie)
- pół szklanki pestek słonecznika łuskanego
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- ok.100 g twardego, ostrego sera (parmezan, bursztyn, gorgonzola)
- ulubiony, starty ser do posypania (mozzarella, Edam)
- 500 g dowolnego makaronu
- sól




Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Obierz czosnek, wszystkie zioła umyj (bazylię, natkę pietruszki zostawiam z łodyżkami, pozostałe obieram z listków, bo ich łodygi są nieco zdrewniałe), wrzuć do blendera, dodaj oliwę, słonecznik, twardy ser i sól do smaku, miksuj na najwyższych obrotach ok 2 minuty.
Ugotowany makaron przekładam na największą patelnię, dodaję gotowe pesto i dokładnie ze sobą mieszam przez ok 3 minuty. Na końcu ciepły makaron posypuję startym serem.


Prościej się chyba nie da, a do tego smacznie i szybko.
To jak, dasz się namówić?
Uściski!
m.
Leave a Reply