Ten, w którym zrobimy pesto!

Chyba się ze mną zgodzicie, że nie ma nic lepszego niż obiad w 15 minut?
A jeśli dodatkowo większość składników możecie wyhodować sami w ogródku czy na balkonie to już w ogóle prosta sprawa.

Zatem, jeśli masz ochotę to zapraszam na makaron z pesto.

Potrzebujesz:

  • garść rukoli
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 garści bazylii
  • 3 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek oregano i tymianku
  • 6-8 ząbków czosnku (w zależności czy pesto ma być ostre czy nie)
  • pół szklanki pestek słonecznika łuskanego
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • ok.100 g twardego, ostrego sera (parmezan, bursztyn, gorgonzola)
  • ulubiony, starty ser do posypania (mozzarella, Edam)
  • 500 g dowolnego makaronu
  • sól









Przygotowanie: 

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Obierz czosnek, wszystkie zioła umyj (bazylię, natkę pietruszki zostawiam z łodyżkami, pozostałe obieram z listków, bo ich łodygi są nieco zdrewniałe), wrzuć do blendera, dodaj oliwę, słonecznik, twardy ser i sól do smaku, miksuj na najwyższych obrotach ok 2 minuty. 
Ugotowany makaron przekładam na największą patelnię, dodaję gotowe pesto i dokładnie ze sobą mieszam przez ok 3 minuty. Na końcu ciepły makaron posypuję startym serem.




Prościej się chyba nie da, a do tego smacznie i szybko. 
To jak, dasz się namówić?

Uściski!
m.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ten o mnie - 10 faktów, o których pewnie nie wiecie.

Ten, o Unimo - przyjacielu każdego rodzica

Ten o blaskach i cieniach macierzyństwa.