Ten, z przepisem na tort jagodowo-śmietanowy.

Mili Moi...dzisiaj będzie słodko, bo przychodzę do Was z przepisem na tort. Upiekłam go z okazji moich imienin i wstyd się przyznać, ale pierwszy raz robiłam go od podstaw. Słowo "biszkopt" od zawsze wywoływało u mnie gęsią skórkę i zakładałam pewną porażkę, dlatego nawet nie próbowałam go piec i omijałam wszelkie przepisy, w których występował w roli głównej. Ale słabościom należy stawiać czoła, dlatego po przeszukaniu Internetu wybrałam  jeden, który wydał mi się najprostszy. I stresowałam się okrutnie, że na pewno opadnie, dlatego tym większe było moje zadowolenie (i duma), że wyszedł wysoki, równy i bez zakalca. Zrobiłam go w wersji śmietanowo jagodowej i szczerze polecam to połączenie. 

Zatem do dzieła!

BISZKOPT
  • 7 jaj w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
 PRZYGOTOWANIE
  • Dno standardowej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C góra i dół bez termoobiegu.
  • Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukier nie przerywając ubijania. Wciąż miksując dodawać po jednym żółtku. Ubijać jeszcze około 10 minut aż piana będzie bardzo gęsta i puszysta.
  • Mąkę pszenną przesianą razem z mąką ziemniaczaną dodawać stopniowo, w trzech partiach, za każdym razem miksować krótko na niskich obrotach miksera - składniki mają się jedynie połączyć.
  • Przelać masę do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut i wyjąć od razu z nagrzanego piekarnika. Po ok. 15 minutach przewrócić biszkopt do góry dnem i tak pozostawić do dalszego studzenia na ok. pół godziny.
  • Obkroić wzdłuż obręczy, zdjąć obręcz i całkowicie ostudzić. Pokroić na 3 krążki.
MASA:
  • 500 g serka mascarpone 
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g konfitury jagodowej
Śmietanę ubijać razem z cukrem pudrem do momentu kiedy będzie już bardzo gesta i sztywna, następnie dodać mascarpone i na wolnych obrotach połączyć na jednolitą masę.
 
PRZYGOTOWANIE
 
  • Pierwszy dolny blat położyć na paterze, wyłożyć połowę konfitury z jagód oraz 1/3 kremu śmietanowego.
  • Położyć drugi krążek, znów rozsmarować konfiturę i rozsmarować drugą porcję masy śmietanowej.
  • Wierzch posmarować resztą kremu i udekorować ulubionymi owocami/kwiatami, boki pozostawić nagie, jedynie masę, która wydostała się spomiędzy blatów należy zebrać długim nożem. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.


Tort śmiało możecie przygotować dzień wcześniej.
Mam nadzieję, że przepis okaże się przydatny.

Uściski!
M.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ten o inspiracjach i planach na pokój dziecięcy.

Ten, w którym zrobimy pizze!

Ten o poszukiwaniach dekoracji idealnych